Monday, 31 October 2011

Yok Bandung Yok bersama Haiza..Hari Ketiga

1 comments
Reactions: 
Hari ketiga berada di Bandung. Hari ni shopping habis-habisan sebab keesokkan harinya dah kena balik dah. Hari ni plan nak gi Pasar Baru, Rumah Tas dan Trans Studio.
Lepas breakfast kitaorang terus menuju ke rumah Tas.

 Ini lah rumah tas....sesuai lah utk kakak2....utk lelaki ada juga tapi tak lah sebanyak utk kaum Hawa...beg2 kat sini agak murah dan berpatutan...225000-700000 rupiah dah boleh dapat dah...

sempat posing lagi tu....


Lepas ni gi pula tempat Pasat Baru....jom tengok apa ada kat sana...


Kat Pasar Baru ni, jgn takut sesat sebab sini ada servis paging..haha kitaorang pun terkena juga....siap paging "siput1 dan siput 2 "...tak lupa juga paging utk "ibu Haiza dag dig dug" ...mau nya tak gelak awek tukang paging tu..hehehe..apa2 pun semua tu kenangan manis.

Lepas dah habis berbelanja apa yang patut, kitaorang gi makan kat Palm Sundanese Restaurant. Kali ni makan masakkan ala Sunda. Rasanya manis2 pedas. Nasib baik kat sini ada wifi..



Lepas makan, kitaorang gi happy hours kat Trans Studio, sebuah indoor theme park yang terbesar. Mmg sengaja kitaorang pilih weekdays supaya tak ramai. Kalau hujung minggu, memang ramai orang lar. Weekdays tak perlu beratur panjang utk mencuba permainan yang ada kat sana.
Tiket masuk ke Trans Studio ialah

Isnin - Jumaat = 150,000 rupiah
Sabtu - Ahad = 200,000 rupiah

Selain tu, kena beli kad Mega Cash yg berharga 10,000 rupiah. Dua orang boleh berkongsi menggunakan satu kad Mega Cash dan ianya berfungi mcm Debit Cash. Ini kerana tak semua benda kat dlm tu boleh menggunakan cash. So kena top up sendiri lah debit card tu kat kaunter berdekatan.












Aktiviti terakhir kitaorang lepas tu ialah karoks kat Inul Vista di Paris Van Java. Mmg best lar mlm tu...poco2...cucak rowo...Deezoul tak ketinggalan menghancurkan lagu orang..hehehe





sumbang2 dpt juga markah 90+....jgn mare

Inilah kat Mazita dari Plus and Plus Travel and Tour...Gmbr kenangan ketika sampai kat LCCT

Overall memang best lar percutian kali ni ke Bandung bersama geng2 baru yang sekepala. Ohh jgn tak tau, Deezoul sorang jer orang Brunei . Mereka semua sangat sporting dan baik.....haippp tak usah kembang kan hidung tu hehehe. Lepas ni kitaorang nak bercuti bersama lagi. Masih dalam perbincangan utk memilih destinasi seterusnya....Jumpa lagi uols

Monday, 24 October 2011

Yok Bandung Yok bersama Haiza..Hari Kedua

2 comments
Reactions: 
Hari kedua...kitaorang nak pergi satu tempat yang harus dilawati iaitu Tangkuban Perahu.Perjalanan menggunakan bas kira2 mengambil masa satu jam lebih ini disebabkan jalan nya yg bengkang bengkok sambil menikmati cuacanya yg agak dingin. Sepanjang perjalanan ke sana, byk permandangan yg mengkagumkan...


 Pelik tapi benar.....kubur dlm kawasan rumah ke rumah dikawasan perkuburan..mmmm


Sebelum sampai kat sana, DZ secara peribadi beranggapan tempat tu sejuk ala2 Genting Highland. Tapi bila dah sampai kat sana, tak lah sesejuk kat Genting Highland melainkan kalau waktu hujan. Pakai t-shirt biasa memang dah mencukupi lar.....
Nampak tak abang2 yang pakai jaket tu....Jgn terperanjat atau marah kalau mereka asyik mengekori kita kerana sememangnya itu lah mata pencarian mereka. Mereka akan kata "kak/abang...beli lar..buat pecah telur.." Bila kita dah beli, kira "telur" dah pecah lar..hehehe...Dah tentu harga mereka berlainan. Kalau kita terbeli yg agak mahal dari orang lain, anggap lah ia satu sedekah. Itu lah pesan Pak Asep pada kitaorang ( saya pun terkena. Orang lain beli seratus ribu rupiah tapi saya dapat seratus lima puluh ribu rupiah ). Ingat, tak perlu marah2...

Inilah Tangkuban Perahu .Asalnya mula terjadinya gunung ini ialah dari sebuah kisah rakyat iaitu kisah Sangkuriang. Di kawasan ini terdapat tiga kawah yang agak menarik utk dilawati ( menurut Pak Asep lar ) iaitu Kawah Domas, Kawah Ratu dan Kawah Upas. Oleh kerana masa tak banyak utk kitaorang, jadi kitaorang cuma berada kawasan2 yg terdekat je.


Jangan mare aaaa...

Sini pun ada jual Siomay....Siu Mai bagi kita lar..Tapi tak berani nak cuba :)


Mcm sedap jer kan....

Kalau ambik gmbr, hati2..jgn syok sendiri. Tinggi tu....

 Comel kasut2 ni...menyesal pula tak beli utk anak buah...
Kreatif nya diaorang...



 Tak sempat nak merasa Bandrek...teh halia...
Boleh cuba strawberry nya yg manis....sedap...
Selepas penat dan tangkap gmbr kat kawasan Tangkuban Perahu, kitaorang nak survey dulu kat Pasar Baru tapi sebelum tu kitaorang nak gi makan kat Restoran Sederhana..

Ladang Teh


Inilah Restoran Sederhana

Salah satu murtabak yang ada kat sana. Lupa pula namanya tapi sedap...crispy dan manis

Makanan Padang menjadi pilihan

Lepas makan tengahari, kitaorang pergi ke Pasar Baru. Sepanjang perjalanan tentu akan melintasi kawasan ni . Terdapat hero2 kartun seperti Spiderman, Superman, Batman, Rambo.....

Yes...ini yg betul2 bukan mainan...



Macettttt......



Inilah pintu masuk ke Pasar Baru. Masa tu kitaorang kononnya nak buat survey lar sebab esok nak datang balik. Disini lah kisah lucu bermula..hehehehe hanya kitaorang jer yg tau..


Banyak lagi yg boleh didapati kat dlm Pasar Baru ni

Selepas Pasar Baru, kitaorang gi Toko 3 pula....

Dlm menunggu kakak2 dan makcik2 shopping kat Toko 3 tiba2 kitaorang dikejutkan dgn kehadiran 2 orang jejaka yg kononnya menghiburkan kitaorang. Tapi....

Kitaorang pula yang seolah2 menghiburkan dorang. Ditambah kak Amy yang baru beli gelang baru.. Last2 soalan ni ditujukan pada 2 orang tu "anda terhibur tak....?" haha siapa yang menghiburkan siapa ni...

Inilah Rumah Mode. Memang berbaloi shopping kat factory outlet ni. Harganya sangat murah. Harganya half price berbanding dengan yg kat shopping mall. Qualitynya boleh tahan juga.


Inilah persinggahan kita seterusnya selepas shopping. Apa lagi, isi perut ler kat Restoran Sangkuriang. Di sini baru dpt merasa lempeng goreng. Sedap juga....selalunya saya tak berapa makan lempeng ni. Tapi malam tu, sedap sangat lar.

Posing sebelum makan, mmg dah hobi time tu lar


Selepas makan , kitaorang pun pergi meringankan badan dengan berurut kat rumah urut Zen yang letaknya kira2 5 minit jln kaki dari hotel Sukajadi tempat kitaorang menginap. Masa tu , DZ urut kaki selama sejam dengan harga 50 ribu rupiah ( BN7.35 atau RM17.64 ). Memang relax habis lar...baring sambil tengok tv sebab semua kerusi dilengkapi tv. Tu yang sampai berdengkur tu...walaupun...hahaha.

Oklah, itulah aktiviti kitaorang pada Kedua. Esoknya kitaorang nak gi indoor theme park yang terbesar..Tunggu